Den ultimative test - del 4: Knæk- og slidtest

Under udviklingen af vores kabler og ledninger tester vi hvert produkt grundigt i vores testlaboratorier. I den fjerde del af vores serie introducerer vi dig til vores knæk- og slidtest.

Kabel test

Hvad er kabelbrud?

Der er forskellige måder, hvorpå et kabel kan blive beskadiget. De er alle farlige og betyder, at kablet skal udskiftes. For eksempel et kernebrud, en proptrækker, isolationsskader, kappeskader og brud på skærmtråden.

En af de mere almindelige former er, når kablets leder går i stykker på grund af slid eller knæk. På dette tidspunkt er den elektriske forbindelse på det pågældende sted fuldstændig afbrudt. Det giver risiko for, at den elektriske strøm overbelastes i de resterende kabelområder. Kablet vil så få øget strømtæthed, blive overophedet og få beskadiget isolering, hvilket resulterer i kortslutninger. Med kortslutninger eller elektriske lysbuer er der stor risiko for kabelbrand. Og statistisk set er det en af de mest almindelige årsager til brand.

Hvordan fungerer produkt test?

Produkt test er forskellige for alle kabler og alt tilbehør på markedet. Nogle kabler har f.eks. brug for yderligere typetest, og andre har brug for strengere test. Det hele afhænger af slutanvendelsen.

De udfordringer, som moderne kabler og ledninger står over for, er mangesidede. F.eks. bevægelige applikationer med over ti millioner cyklusser, alvorlige mekaniske og kemiske belastninger, vanskelige bøjningsradier og pladsbesparende hybridløsninger.

For elektriske kabler er det specialiseret kabeltestudstyr, der bestemmer produktegenskaberne. For eksempel et kabels bøjningsradius, dets evne til at modstå slid, dets brandmodstand, hvor godt det fungerer med slæbekæder og meget mere. Det sker ved at udsætte en sektion af kablet for en række barske miljøer og vurdere, hvad der sker.

Test af slid

Kabelslid opstår, når et kabel hele tiden kommer i kontakt med en anden komponent. Det resulterer i friktion, varme og slitage. Men der er mange anvendelser som f.eks. linjebyggeri eller havneoperationer, hvor denne kontakt er uundgåelig.

Så for at bestemme et kabels modstandsdygtighed over for slid i disse miljøer udføres en bestemt test. Vi evaluerer kappens og isoleringens egenskaber ved hjælp af en metalstift. Metalstiften gnides frem og tilbage mod et fast kabel, hvilket resulterer i friktion. Hos HELUKABEL kan vores kabeltestudstyr nå hastigheder på 400 mm/s og accelerationer på 2000 mm/s2.

Denne test giver os mulighed for præcist at simulere meget dynamiske applikationer. Resultaterne giver os også mulighed for at bestemme, hvilke effekter friktion har på hvert kabels funktion og levetid.

Læs mere om vores test innovation på HELUKABEL

Test af knæk

Kabelknæk opstår, når et kabel bøjes ud over sit design. Det er mere almindeligt med klasse 1-, klasse 2- og klasse 5-kabler, da de er mindre fleksible end klasse 6.

Specialiserede knæk-tests bestemmer et kabels modstandsdygtighed over for vridning og spænding. Når et kabel i sidste ende får et knæk, påvirker det dets impedans og betyder, at kablet skal udskiftes. Ved hjælp af kabeltestudstyr hos HELUKABEL sætter vi en sektion af kablet ind i en bevægelig enhed, før vi tilføjer et knæk på et foruddefineret sted. Under hele testen kan vores udstyr nå hastigheder på op til 440°/s, accelerationer på 2.000°/s2 og en maksimal vridningsvinkel på 180°.

En ingeniør vil kun godkende et kabel, hvis det kan modstå disse ekstreme mekaniske belastninger uden at tage skade. Men når vi har resultaterne, kan vi nøjagtigt plotte et kabels egnethed og levetid i en ideel applikation.

Produkttest og certificering hos HELUKABEL

Hos HELUKABEL forsker, innoverer, designer og udvikler vi elektriske kabler til en høj standard. Men vi kontrollerer altid, at slutproduktet lever op til den oprindelige specifikation. Til det formål bruger vi førende kabeltestudstyr som f.eks. dedikerede testtårne til vindkraft og brandfaciliteter.

For at sikre en fejlfri drift tester vi alle nye produkter på vores forsknings- og udviklingscenter i Windsbach, Tyskland. Det gør os i stand til at producere og distribuere kabler med kvalitetsmaterialer, der minimerer påvirkningen, og nøjagtige specifikationsark, der minimerer nedetiden.

Når du læser et HELUKABEL-specifikationsblad, ved du, at det pågældende kabel er fremstillet og testet i henhold til internationale standarder, herunder DIN VDE. Hvis du har spørgsmål om vores kabler eller specifikationsark, kan du kontakte teamet ved at klikke her.

Hvordan kan jeg bedst beskytte mig mod kabelbrud?

Vi spurgte vores ekspert, Günter Meyer, leder af dynamisk testning på vores anlæg i Winsbach, om de bedste måder at beskytte sig mod kabelbrud på. Her er, hvad han sagde:

»Der er flere måder. Den bedste måde ville være at undgå potentielle kontaktpunkter [...] men det er ikke altid muligt. [Så] valget af passende kappemateriale er vigtigt. Kabler lavet af polyuretan (PUR) har den højeste modstandsdygtighed over for friktion. Selv andre termoplastiske elastomerer (TPE) udviser en høj slidstyrke. Polyvinylchlorid (PVC) er dog ikke så modstandsdygtigt. Det er også muligt at bruge ekstra beklædning, f.eks. varmekrympeslange, flettet slange eller stofbånd. Alternativt kan en slæbekæde hjælpe med at beskytte kablet og undgå slid.

Potrait of Günter Meyer
tilbage