Konverterer gas til elektricitet med Reverion

Den bayerske opstartsvirksomhed Reverion udstyrer deres brændselscelleanlæg med HELUKABEL-kabler

Reverion fuel cell plants with HELUKABEL cables

Biogas: en nøgleaktør i vedvarende energi

Biogas spiller en vigtig rolle i verden af vedvarende energi. Dog er der stadig et stort potentiale for yderligere udnyttelse i produktionen og brugen af denne værdifulde ressource. Opstartsvirksomheden Reverion har sat sig for at maksimere dette potentiale med deres innovative, containerbaserede kraftværker. Disse bayerske visionærer benytter HELUKABEL-kabler af høj kvalitet til at forbinde de elektroniske komponenter i deres avancerede brændselscellesystemer.

Biogasproduktion og -brug er central for den globale overgang til vedvarende energi. Specifikt i Tyskland er der omkring 10.000 biogasanlæg i drift, som producerer biogas ved gæring af husdyrgødning og biomasse. Den resulterende biogas omdannes primært til elektricitet i kraftvarmeværker med forbrændingsmotorer. I Tyskland genereres der over 30 terawatt-timer elektricitet årligt fra biogas, hvilket svarer til ca. 18% af den samlede indenlandske energiproduktion fra vedvarende kilder.

En af biogas' største fordele er dens uafhængighed af vejrforhold og sollys. Dette gør biogas til en pålidelig energikilde, selv når vind- og solenergi ikke leverer optimalt. Dog har biogasteknologi også sine ulemper. De fleste anlæg har kun en effektivitet på ca. 40%, hvilket betyder, at en stor del af energien går tabt under produktionen. Selvom CO2-udledningen fra biogas er lavere sammenlignet med kul eller naturgas, er den stadig højere end ved vind-, vand- og solenergi.

Fremtiden for biogas og vedvarende energi

Biogas står som en robust løsning i det vedvarende energilandskab. For at optimere denne energikilde arbejder virksomheder som Reverion på at forbedre teknologien og effektiviteten. Med brugen af højkvalitets HELUKABEL-kabler, sikrer de en pålidelig og effektiv drift af deres brændselscellesystemer. Gennem innovation og teknologi kan biogas blive en endnu vigtigere spiller i den globale energitransition, og virksomheder som Reverion er i frontlinjen for denne udvikling.

Øget effektivitet og reduceret CO2-fodaftryk

Systemet kan skiftes til en elektrolysetilstand, som gør det muligt at bruge elektrisk energi til at producere brint og metan.

Systemet kan skiftes til en elektrolysetilstand, som gør det muligt at bruge elektrisk energi til at producere brint og metan.

"Biogas har et stort potentiale, det skal bare udnyttes bedre," siger Lukas Berneiser, elektronikchef hos Reverion GmbH. Med rødder i Münchens tekniske universitet har den bayerske opstartsvirksomhed gjort det til sit mål at forbedre effektiviteten af biogasproduktionen. Reverion har udviklet og patenteret et revolutionerende, containerbaseret kraftværkssystem, der er i stand til elektrokemisk at omdanne biogas og brint til elektricitet med en effektivitet på 80 %. Den kuldioxid, der produceres under denne proces, separeres og lagres, hvilket for første gang giver mulighed for omkostningseffektive negative CO2-emissioner.

"Vores systemer er især attraktive for landbrugs- og industrivirksomheder, der har deres egne biogasproduktionsanlæg", forklarer Berneiser. "Det skyldes, at de med vores teknologi kan producere dobbelt så meget energi fra den samme mængde biogas." Deres system har en anden væsentlig fordel: Det kan vendes. "Det betyder, at systemet på mindre end et minut kan omstilles til elektrolyse, hvilket gør det muligt at bruge overskydende energi fra sol- og vindkraftværker til at producere brint og metan," siger Berneiser. På den måde kan energi midlertidigt lagres som gas og derefter omdannes til elektricitet eller termisk energi, når der er brug for det.

Energilagring og kundernes efterspørgsel

Reverions elektriske udstyr er afhængig af ekspertisen fra blandt andet HELUKABEL.

Reverions elektriske udstyr er afhængig af ekspertisen fra blandt andet HELUKABEL.

Det centrale i Reverion-systemet er en ramme af fastoxid-brændselsceller, kaldet skid'en. For at producere elektricitet indsprøjtes renset biogas i cellerne, hvor den delvist oxideres af den omgivende luft. Dette producerer elektrisk energi, som opsamles af elnettet. Det rene CO2-biprodukt udskilles og lagres og kan derefter bruges til en række tekniske eller industrielle formål. Elektrolysemetoden gennemgår i bund og grund denne proces i omvendt rækkefølge. Brændselscellerne bruger elektrisk energi til at producere ren brint, som kan lagres eller yderligere omdannes til metan ved hjælp af CO2. Metan har samme egenskaber og anvendelsesmuligheder som naturgas. Berneiser er overbevist om, at "dette system er løsningen på mange udfordringer, især når det gælder effektiv lagring og udnyttelse af vedvarende energi."

Reverions elektriske udstyr er baseret på ekspertise fra bl.a. HELUKABEL, som leverer de kabler, der forbinder brændselscellerne, strømomformerne, sensorerne og aktuatorerne, samt ledningerne til de interne kontrolpaneler. Der bruges også datakabler til kommunikation mellem skids via et Ethercat-netværk samt hybridledninger, der forsyner og overvåger forskellige motorer. "De indbyggede kabler skal kunne klare spændinger på helt op til 1.500 volt og temperaturer på op til 300 grader Celsius," forklarer Berneiser. "For os er det lige så vigtigt, at alle vores nødvendige komponenter er af højeste kvalitet og er pålideligt tilgængelige."

HELUKABEL har bidraget væsentligt til den utrolige hastighed, hvormed vi nærmer os serieproduktion af vores brændselscellekraftværker.
Lukas Berneiser, chef for elektronik, Reverion GmbH

Kompetent rådgivning og en stor portefølje

Efter mange anbefalinger kom Reverion-teamet i kontakt med HELUKABEL og den regionale salgschef Philipp Walter. "Vores samtaler var behagelige, og hr. Walter var venlig og kompetent", husker Berneiser. De to arbejdede sammen om at finde det ideelle kabel til hver enkelt applikation. "Vi forsyner f.eks. Reverion med solcellekabler fra SOLARFLEX-serien, vejrbestandige H07RN-F-kabler, TOPSERV-hybridkabler og H07V-K-enkelttråd. Tilbehør som f.eks. kabelforskruninger fra HELUTOP-produktlinjen fuldender leverancen," forklarer Walter. I højtemperaturområder, f.eks. i nærheden af brændselscellerne, bruger Reverion særligt varmebestandige HELUTHERM 400-nikkelkabler, som kan modstå temperaturer på op til 400 grader Celsius. Med et produktsortiment på over 33.000 artikler er HELUKABEL i stand til at finde en passende løsning til enhver anvendelse, uanset hvor udfordrende den er, og det var denne opfindsomhed, der overbeviste ledelsen i den bayerske opstartsvirksomhed.

Det første Reverion-anlæg med en elektrisk effekt på 100 kilowatt har været i pilotdrift siden oktober 2023, og serieproduktionen er planlagt til 2024 og 2025. Dermed vil containerne kunne distribueres i hele Tyskland og også til nabolandene. "Hvis kablerne i vores forserieprodukter viser sig at holde i praksis, vil vi fortsat sætte vores lid til HELUKABEL i forbindelse med vores serieproduktion", siger Berneiser. "HELUKABEL har vist sig at være en pålidelig partner og har forsynet os med præcis de kabler, der er nødvendige for at opfylde vores særlige krav. Det har drastisk øget den hastighed, hvormed vores innovative brændselscelleanlæg nærmer sig serieproduktion. Vi ser frem til at fortsætte samarbejdet i fremtiden!"

Reverion-anlæg er især attraktive for landbrugs- og industrivirksomheder med egen biogasproduktion.
Reverion-anlæg er især attraktive for landbrugs- og industrivirksomheder med egen biogasproduktion.

Du kan også finde denne og mange andre spændende artikler i den aktuelle udgave #15 af vores kundemagasin POWER. Læs det nu!

tilbage