Kablerne, der kanaliserer vindenergi, så du får strøm
Nu hvor WindEnergy Hamburg 2024 nærmer sig, tænkte vi, at det var på tide at tale om vindkraft! Så vi ser på vindkraftens hvad, hvor og hvornår.
Hvordan genererer vindkraft elektricitet?
Den korte historie er, at vinden drejer propeller rundt om en nacelle, som drejer en generator og genererer elektricitet.
Den lange historie er, at vinden bruges til at skabe tryk og bevægelse. Det hele handler om aerodynamiske kræfter. Når vinden strømmer hen over en vindmøllevinge, falder lufttrykket på den ene side. Forskellen i tryk på begge sider af vingen skaber opdrift og modstand, som får vingen til at bevæge sig og en rotor inde i nacellen til at dreje rundt.
Nøglen er, at rotorens bevægelse genererer kinetisk energi. Derefter vil generatoren (som kan være i nacellen eller nede i vindmøllens aksel) omdanne kinetisk energi til elektrisk energi.
Hvornår blev vindkraft brugt første gang?
Vores eget National Grid fortæller os historien om vindmøller. Historien om vindkraft begynder så tidligt som 5.000 f.Kr., hvor egypterne brugte vinden til at drive både frem langs Nilen. I 1180'erne så vi europæiske bosættelser bruge vindenergi i vindmøller, der malede mel.
Det var først i 1800-tallet, at Daniel Halladay opfandt den første kommercielt anvendelige vindmølle. Han var en del af U.S. Wind Engine & Pump Company og tog patent på Halladay-vindmøllen. Siden da er det kun gået slag i slag. I 1980 blev den første vindmøllepark installeret i New Hampshire med 20 vindmøller på 30 kW hver.
Hvornår producerer vindmøller mest og mindst strøm?
I Storbritannien varierer vindkraften drastisk. En analyse fra Imperial College London viste, at den gennemsnitlige vinter producerede mindre vindkraft, men at de koldeste vinterdage producerede mest.
Dr. Hazel Thornton, forsker ved Met Office, sagde: »... højtryk over Skandinavien og lavere tryk over Sydeuropa blæser kold kontinental luft [over Storbritannien], hvilket giver stor efterspørgsel, men også stor vindkraft. I modsætning hertil giver vinde, der blæser fra nord, [...] en meget høj efterspørgsel, men et lavere udbud af vindkraft.«.
Hvor går strømmen fra vindmøller hen?
Ved hjælp af specialkabler overføres elektriciteten fra generatoren til en transformer. Denne enhed øger den elektriske spænding, så den passer til det nationale net. Herfra bevæger elektriciteten sig ned gennem elkablerne til National Grid's transmissionsnetværk til distribution til hjem og virksomheder.
Leverer HELUKABEL kabler til vindkraft?
HELUKABEL fremstiller en række produkter, der er designet til vindkraftindustrien. Hvert produkt har egenskaber, der gør det velegnet til forskellige områder af systemet. Fra nacelle til aksel til gitter; vi har vridningsresistente kabler fra 0,14 mm2 til 400 mm2.
HELUWIND WK POWERLINE-serien har meget fleksible aluminiumskabler, der kan løbe i hele vindmøllens højde. Derfor er der ikke længere behov for at splejse kablet. Derudover har vi udviklet en række formonterede klasse 2-ledere, som kan præinstalleres i individuelle vindmøllekomponenter.
Vores udvalg af kabler strækker sig også ud over vindmøllen. Vi har de fleste løsninger til både onshore- og offshore-vindmøller samt elektrisk tilslutningsteknologi til komplette vindmølleparker.
- Varmebestandige gavle til generatortilslutninger
- Varmebestandige kabler til applikationer med slæberingstransmittere
- Ethernet-kabler og busteknologi til datatransmission
- Formonteret fiberoptik til forskellige konstruktioner
- Plug-and-play-løsninger til hurtig installation på stedet
Hvordan tester HELUKABEL vindkraftkabler?
Hos HELUKABEL sætter vi sikkerhed, kvalitet og ydeevne i højsædet. For at opnå dette på tværs af vores portefølje har vi dedikerede testfaciliteter på vores R&D-center i Windsbach, Tyskland.
Til vindkraftteknologi bruger vi et specialbygget testtårn. HELUWIND WK POWERLINE-kabelsløjfer rekonstrueres i skala 1:1 og testes under forhold, der ligner virkelige anvendelser. Vindkraftkablerne udviser en enestående mekanisk holdbarhed ud over en høj modstandsdygtighed over for miljømæssige forhold. For eksempel ekstreme temperaturer, olier, ozoneksponering og UV-stråling.
De standarder, vi tester vores kabler efter, er særligt høje. Vi bruger DIN VDE-regler og opnår desuden internationale UL- og CSA-godkendelser. Dette sikrer, at de er velegnede til global brug i omfattende vindkraftapplikationer.
Læs mere om HELUKABELs produkter til vindenergiproduktion og -infrastruktur her , eller ring til teamet på 88 61 84 00